2016. május 11., szerda

Ausztrália kapcsán 1.

4 hónapja élünk Ausztráliában és sok olyasmit meg szeretnék osztani, ami hasznos lehet azoknak akik, gondolkoznak abban, hogy megpróbálják az életüket itt folytatni vagy csak egyszerűen érdeklődnek, esetleg más országban élnének.

Más blogokkal ellentétben megfigyelésekre szeretnék koncentrálni, benyomásokról írni – valamint pár dolog kapcsán konkrét számokat közzé tenni.


Bizalom

A legelső, amiről írni szeretnék tiszteletem jeléül, az a végtelen bizalom, amivel itt az emberek egymáshoz és a rendszerhez viszonyulnak – már-már zavaró mértékben nem felülbírálva mindazt, ami körülveszi őket.

A legtöbb boltban például, (sokszor nem is a kijáratnál, hanem a bolt közepén) a vevő által egymaga használandó kasszák vannak – pár boltban csúcsidőn kívül másképpen (hagyományos pénztáros nem lévén) nem is lehet fizetni. Mindig van egy-két segítő/felügyelő személyzet, de ennyi csupán a felügyelet. Magyarországon is van pár ilyen, de emlékeim szerint komolyabb felügyelettel.
Bizonyosan nem egyszerű kisétálni fizetés nélkül, mert vannak biztonsági tapaszok a termékeken és figyelik is az embereket, de mégis csak akkor érheti meg kiváltani a munkaidejét a pénztárosoknak ezzel a megoldással, ha nagyon profánul megközelítve: az emberek kevesebbet lopnak, mint amennyibe a pénztáros kerül. Meggyőződésem, hogy szinte senki nem lop, egyszerűen benne van a levegőben a becsületesség


Felépíteni egy háztartást 5 bőröndből.

Itteni Vaterát GumTree-nek hívják. A teljes háztartásunkat fel tudtuk építeni az utcára kirakott, már nem használt, de funkcionalitásában teljesen használható tárgyakból, valamint a teljesen ingyen nekünk adott elfekvő tárgyakból és a GumTree-n beszerzett használt cikkekből (csak ágybetétet vettünk újat, meg pár kis értékű eszközt, ami akciósan fillérekbe került).
Pár ezer dollárból mindent meg tudtunk venni, pedig csak 5 nagy bőrönddel és 5 kézipoggyásszal érkeztünk – ide értve háztartási elektronikát, bútorokat, használati tárgyakat. Azóta megérkezett konténeren pár otthoni holmink is, de egyedül a mikrónkat hoztuk ebben a kategóriában illetve bicikliket

Pontosan ki fogom számolni és megírom, hogy mennyibe kerültek az eszközök és a kiutaztatása további két és fél köbméter holminak (ezek kiszállítása közel ugyanennyibe került) …

Autózás.

Az autóhasználat az ausztrálok életében sokkal nagyobb szereppel bír, mint Magyarországon – annak ellenére, hogy jócskán átvettünk magyarként a németektől autóbirtoklási kliséket és komoly státuszszimbólum a magyarok számára.

Itt Ausztráliában épp ellenkezőleg: sokkal kevésbé státuszszimbólum – ezt egyébként is szinte minden használati tárgyról el lehet mondani (kivéve a házukról) – viszont együtt élnek vele, sokszor a kertjüket az autó körül rendezik be J. Mindenhova autóval mennek, egy háztartás általában minimum 2 autóval rendelkezik, a garázs egybenyílik a nappalival J (a miénk is, csak mi tárolónak használjuk, bár ezzel nem vagyunk egyedül, legtöbben kint parkolnak legalább az egyik autóval a szabadban, a felhajtón, a garázsuk előtt, azt tapasztalom)

Talán mindezek hatására az autóvásárlás és használat itt kb. fele annyiba kerül, mint otthon. Az autók árairól legjobban a www.carsales.com.au –n lehet megtudni, 7-8 éves kor felett elképesztő áresés tapasztalható, otthoni viszonylatokhoz képest akár harmadárat is el lehet érni.

A benzin ára a világon az egyik legolcsóbb (200-260 HUF között ingadozik). Nagyon érdekes piaci folyamatoknak köszönhetően kb. havonta hol felmászik a csúcsra, hol eléri a legolcsóbb állapotát …

[folyt. + képek köv. …]

Ami érdekel, kérlek írd meg a megjegyzésekbe és igyekszem kitérni rá!


11 megjegyzés:

  1. Szia, nagyon örülök, hogy ráakadtam erre a blogra. A neten olvastam egy cikket, az sodort ide. 22 éves egyetemista srác vagyok és pár éve erősen gondolkozom azon, hogy jó lenne a jövőben esélyt adni magamnak Ausztráliában. 15 éves korom óta vonz valamiért az a kontinens, fogalmam sincs, hogy miért, de vágyom arra, hogy ott éljek. Szeretek itthon lenni, de el kell fogadnom azt a tényt, hogy nincs sok kilátásom Magyarországon. Mi a legnehezebb dolog amivel megbirkóztál, megbirkóztatok? ha van ott magyar közösség, akkor ők segítőkészek? Az árakra nagyon kíváncsi vagyok (kiutazás+ ott tartózkodás)
    Remélem megtaláljátok ott a helyeteket, további sok sikert!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia J, köszi! Árakról feltétlenül készítek majd táblázatot, (nekem is nagyon hiányzott előtte; azért ezt nem ígérem nagyon hamar, mert időigényes, de megpróbálom folymatosan fejleszteni, valami gyors alap után) - de addig is kb. 2x vs. Magyarországi kajaárak, lakhatási árak, de a fizetésből bőven telik az embereknek. Kisebb a szegéyn és gazdag között a különbség, magas a minimálbér, ami persze sok érdekes gazdasági következménnyel jár. Rendesek a helyi magyarok, van bennük segítőkészség. Az álláskeresésem még tart, úgyhogy az valószínű az egyik, ami okozhat nehézséget, de elsősorban akkor, ha nem akármit akar elvállalni az ember. Mert minimálbéres munka akad azért elég hamar. Másik nehézség a lakáskeresés, nem mindennapi tortúrával jár együtt. Az eladó választ egy keresleti piacon, nagyon fura ez is. Mindenesetre teljeskörűen ebben a pillanatban nem tudok még megbízható választ adni, mert ahhoz még több időt kell itt eltöltenünk. Az ausztrálok is nagyon kedbvesek egyébként. Sokkal könnyebb a helyzeted, ha beszéled a nyelvet, mintha nem.

      Törlés
  2. Kedves Balázs, szívünkből szóltál... végig olvasva az interjút, a saját gondolataink köszöntek vissza :) nem csak az elhatározás van meg, hanem már tettünk is érte, felvettek egy kinti mester képzésre, az Ielts függvényében derül ki mikor utazunk, Juliús vagy Szeptember. Nagyon hálás lennék ha megosztanád, melyik céggel küldtétek ki az ingóságaitokat. Gondolkodunk a gyűjtő és a teljes konténer között. Valamint a bicikliknél köteleztek e fertőtlenítésre és ha igen, mennyibe került ? Ugye fa termékekkel ovatosan kell bánni, nem enegdnek ki bármit, vittetek e ki valami hasonlót ( gondolok itt pl. bababutorra, kedvenc kisasztal) Nagyon szépen köszönöm válaszod, hamarosan majd a kinti Magyar házban akár össze is futhatunk :D van egy 3 éves kislányunk. Üdv. Csilla

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Csilla! Mindenképpen, mihamarabb :) Első következő bejegyzéseim között akarok részletesen írni a kiszállítás részleteiről, mert nekünk is az hiányzott a legjobban, tudom, hogy azt fontos mihamarabb megosztanom

      Törlés
    2. Örülnék mert mi is nagy dillemába vagyunk és nagyon sürget az idő 1,5 honapunk van indulás ig :-) kosziiiiiii

      Törlés
  3. Balázs, be kellene lépned a Magyarok Ausztráliában nevű facebookos csoportba. Egész alaposan lereagaltuk a cikked. Csilla, te is ha már folyamatban van a vizumotok.

    VálaszTörlés
  4. Szia Ildikó! Köszönöm! Belépek, főleg ha már hamarabb tud rólam a csoport, mint én róla :) Ilyen még úgysem történt velem (úgy hiszem :) Mit kell tenni hozzá, kinek, hová kell írni?

    VálaszTörlés
  5. Itt van :) https://www.facebook.com/groups/magyarokausztraliaban/ "join" vagy valami hasonlo, facebookod nyelvetol fuggoen.

    VálaszTörlés
  6. Helló!
    Engem is a kiköltöztetés részletei érdekelnének, sajnos nem találom azt a későbbi bejegyzést, ami elvileg ezután a cikk után született.
    Pár m3 holmit mi is ki szeretnénk vinni, jelenleg tájékozódom az árakról, lehetőségekről.
    Elvileg májusban megyünk, szintén diákként egy mesterképzésre, a férjemmel és kisfiammal.
    Köszönöm a segitséget!
    Üdv:
    Kriszti

    VálaszTörlés