2016. május 11., szerda

Okoska bölcsességei (Gondolatok)

Tervezek olyan bejegyzéseket - világosan különválasztva ausztráliai tapasztalatainktól - , ahol nem fogom vissza magam és leírom mindazt, amit társadalmi kérdésekről vagy csak ártatlan témákról gondolok és publikusan vállalható.

A cím nem véletlen, van önkritikám, de ez nem tart vissza :).

Ugyanakkor képviselni szeretném azt a gondolkodásmódot, amit csak egy magyarnak (Kelet-Közép-Európában) született, de a világra nyitottsággal, rálátással és tisztelettel bíró személy képviselhet. Egy kombináció, ami egyedülálló értékként adatott meg sokunknak ebben a régióban, különösen Magyarországon, de ha a világra nyitottság, a rálátás vagy a tisztelet hiányzik, veszélyes képességgé alakul. Ez nemzetünk keresztje, történelmünk egyik mozgatója.

Óvatosan kívánok bánni általában az előítéletes kijelentésekkel, de most mégis ilyen vizekre evezek: Mi magyarok éleseszűbbek vagyunk sokszor más nemzetbeli társainknál, de sokszor nem vesszük észre, hogy a fejlettebb világrészek sikeressége nem a karcos észjárásban és felülmúlhatatlan kreativitásban, hanem az évszázadok alatt kiérlelt és fegyelmezetten fenntartott kulturális többletben rejlik.
Lenézzük azokat, akiktől tanulnunk kellene és lepaktálunk olyanokkal, akik visszahúznak minket.

Okoska bölcsességei olyan gondolatok lesznek, amelyek lényege a fentiekben rejlik, de nem amiatt, mert elsősorban Magyarország sorsával foglalkoznék benne - nem azzal szeretnék elsősorban, - hanem mert még egy darabig bizonyosan az ország szülöttjeként eltöltött eddigi éveim határozzák meg mindazt, ahogyan a világról gondolkozom.
Szerintem ez érték.

[Folyt. köv ...]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése